Koja je razlika između rutera i prekidača?

Mrežni prekidač je deo opreme koji vam omogućava da povežete dva ili više računara zajedno. Komunikaciona mreža se može kreirati kada je povezano više IT uređaja. Računari, štampači, serveri i drugi IT resursi se mogu dijeliti na cijelom webu.

Mrežni prekidači povezuju IT uređaje u istom području ili u vanjskom svijetu. Oni povezuju računare, štampače, servere, rutere, faks mašine, mobilne telefone i druge uređaje povezane na mrežu. Ovo se postiže stvaranjem jedne ili više mrežnih veza zvanih portovi. Mrežni prekidači imaju mnogo tipova portova, ali većina ima četiri do šest portova.

Prekidači se često nazivaju bazirani na uređajima, dok se komponente ponekad nazivaju elementi prekidača. Namjenski prekidač je stvarni uređaj, dok ostale komponente prekidača uključuju firewall, bežičnu pristupnu tačku, ruter, itd. Ovo je osnovna komutatorska tehnologija i jedan je od osnovnih građevnih blokova svake moderne IT mreže, uključujući Internet.

Kako radi mrežni prekidač?

Prekidač će slati poruke samo uređajima s ispravnim MAC adresama. Da bi dijelili informacije, uređaji moraju biti na istoj mrežnoj kartici (NIC). Prekidač ima kabl koji se povezuje na NIC.

Ovaj prekidač ima interfejs za MAC adrese. Koristi MAC adresu da identifikuje priključeni uređaj i gde da isporuči pakete. IP adresa se mijenja kako se mijenja mrežna lokacija, ali MAC adresa je jedinstvena za uređaj i nikada se ne mijenja. Osim toga, postoje pojedinačne adrese koje identificiraju uređaje na mreži.

Ruter je računar koji prosleđuje pakete (pakete podataka) sa jednog računara na drugi tako što ih šalje putem Interneta. Konačno, prekidač povezuje odredišnu adresu sa odgovarajućim portovima.

Prekidač obično ima ugrađenu Lista e-pošte za zemlju funkciju koja se zove full-duplex ili full-duplex kako bi se smanjilo vrijeme koje je mrežna veza aktivna. To znači da je cijela propusnost veze dostupna uređajima koji ga dijele istovremeno.

Prekidači mogu raditi na sloju dva i sloju 3. Potrebni su za pružanje usluga sloja tri za VLAN. Saobraćaj teče iz jednog dijela svijeta u drugi preko skretnica.

Koja je razlika između rutera i prekidača?

Lista e-pošte za zemlju

Ruteri biraju putanje za pakete podataka koji prelaze mreže. Zatim se podaci prosljeđuju mreži putem različitih mreža, uključujući mreže širokog područja (WAN), opsežne mreže koje čine Internet.

Ako želite internetsku vezu, morate съвети как да изберете електротехник koristiti rutere, a ne prekidače. Većini domova i malih ureda nije potreban mrežni prekidač osim ako im treba mnogo Ethernet portova. Međutim, prekidači su obično potrebni u velikim kancelarijama, mrežama i data centrima sa mnogo računara.

Različite vrste prekidača

Veličine prekidača će varirati u zavisnosti od broja uređaja koji se trebaju povezati i brzine mreže i propusnog opsega potrebnih za te uređaje. Za veće usa cfo instalacije obično je potreban prekidač s više portova.

Postoji nekoliko različitih tipova prekidača kako slijedi:

Neupravljani prekidači

Kućne mreže i mala preduzeća često koriste ove jeftine prekidače. Mogu se postaviti tako da se priključe na mrežu i odmah rade. Više prekidača se dodaje ovom metodom play-and-plug kada je potrebno više uređaja. Budući da ih nije potrebno konfigurirati ili nadgledati, nazivaju se neupravljanim.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *